a
  >  Baby   >  Hulp bij een huilbaby
Huilbaby

Hulp bij een huilbaby

Life-line: Help ik heb een huilbaby, wat nu?

Je hebt een huilbaby, en nu? Je baby wil maar niet stil worden en is ontroostbaar aan het huilen. Wij van Babydouche gaan ouders proberen te helpen door in dit blogartikel wat tips te geven. Mocht je er nu niet uit komen, willen we je vast meegeven dat je via onze “life-line” contact kan zoeken om verder te bespreken hoe om te gaan met je huilbaby.

Wat is een huilbaby?

Voordat we goed een huilbaby kunnen helpen is het belangrijk om te begrijpen waarom een huilende baby ontroostbaar lijkt te zijn. Ja, daar lees je het al goed, “lijkt te zijn”. Uit ervaring blijkt dat er vaak tips worden gegeven dat het met warmte of met krampjes te maken kan hebben. Dit is echter niet altijd het geval. Zeker als je die tips al hebt geprobeerd kan het soms lastig zijn om de moed hoog te houden. Vaak heeft het huilen van een baby een andere oorzaak die misschien niet zo voor de hand ligt als dat we denken.

Een huilbaby is eigenlijk een baby die erg gevoelig is en die waarschijnlijk veel liefde nodig heeft. Dat is de sleutel tot de oplossing en vanuit daaruit kun je gaan kijken hoe je huilbaby gewoon een blije baby kan worden. Een andere sleutel is dat je baby niet alleen veel huilt omdat hij of zij liefde nodig heeft. Maar ook omdat je kindje ergens van wil “losbreken” of van wegrennen zoals wij zouden zeggen als volwassenen. Een derde optie kan zijn dat er lichamelijk iets niet helemaal goed gaat met je kleintje.

We gaan deze drie sleutels verder onderzoeken zodat jij kan kijken waar jij en je baby de meeste hulp bij nodig hebben. Voordat we dit doen is het goed om nog een stap terug te doen en te kijken of je daadwerkelijk een huilbaby hebt.

Wanneer een huilbaby?

Voor de meeste mensen helpt het om te begrijpen wanneer een baby een huilbaby is. Dit heeft niks te maken met de hoeveelheid uren dat een baby huilt. Dat is wel wat men vaak zegt of denkt. Een huilbaby kan ook een baby zijn die helemaal niet zo vaak huilt, maar die als ze huilt het duidelijk laat merken.

Vaak heeft je kindje op dat moment geen behoefte aan eten en lijkt hij of zij ontroostbaar te zijn. Jij weet als moeder het beste wanneer het een huilbaby is. Heb jij het gevoel dat je baby ontroostbaar aan het huilen is of dat je in paniek of gefrustreerd raakt? Dan is het al goed om hulp te gaan zoeken.

De drie sleutels waarom een baby huilt 

Zoals we eerder constateerden zijn er drie sleutels belangrijk in het helpen van jullie huilbaby:

  1. Gevoelig en de baby heeft waarschijnlijk veel liefde nodig.
  2. De baby wil ergens vanaf of van losbreken zodat hij of zij zich vrijer voelt.
  3. Last van lichamelijke pijntjes.

Hier gaan we verder mee aan de slag. Sleutel 1 laat zien dat je baby niet alle prikkels fijn vindt, en sommigen zouden zeggen dat je puur prikkels moet verminderen. Dat is niet helemaal waar, je moet vooral bepaalde prikkels verminderen en andere juist stimuleren. Dat komt omdat Sleutel 2 hierin een rol speelt. Het is eigenlijk het stimuleren van je baby om sterker te worden en om in de juiste “veiligheid” te komen. Tegelijkertijd kan je baby dit niet alleen en heeft daar liefde en genegenheid bij nodig.

Je kunt zien aan je baby waar jullie als ouders aan kunnen werken. Zo helpt jouw huilbaby jullie om nog betere ouders te worden en daarmee kun je zelf ook meer rust en profijt hebben. Waardoor jullie uiteindelijk weer beter zorgen voor jullie baby!

Hoe werken de drie sleutels precies?

Sleutel 1 is iets waar de baby niet veel aan kan doen en waar de baby vooral om vraagt bij jou als ouder. Sleutel 2 is wel iets waar de baby probeert iets aan te doen, maar wat hij ook niet kan doen in zijn eentje.

Als papa en mama probeer je jullie kindje zo goed mogelijk te helpen. Alleen als ouders met situaties of dingen gehinderd worden dan voelt de baby zich niet geliefd, en ook niet veilig. De baby probeert zich vervolgens los te maken van de situatie. Alleen omdat het niet lukt, voelt de baby zich niet veilig nog geliefd. We hebben wat voorbeelden op een rijtje gezet.

Dingen of situaties die baby’s hinderen zijn onder andere:

  • Verslaving in welk vorm dan ook: drugs, alcohol, eten, seks, etc.
  • Harde muziek
  • Onveilige situaties zoals geweld en dergelijke

Maar ook meer hedendaagse situaties, zoals:

  • Stress thuis of van het werk
  • TV en mobiel gebruik
  • Onrust in de relatie tussen de ouders en/of andere familieleden

Hoe ga ik om met mijn huilbaby?

In de kern komt het erop neer dat het belangrijk is om voor Sleutel 1 eerlijk af te vragen bij jezelf: waar sta ik in het leven en ben ik zelf gelukkig? Ben ik op een of andere manier belemmerd en houd ik daarom eigenlijk niet van mijzelf? Als dit het geval is, dit is helemaal niet erg en goed dat je eerlijk bent! Dit komt in veel gezinnen voor. Jij hebt wellicht ook andere situaties meegemaakt in je jeugd dan je partner en reageert daarom ook anders op situaties dan hij of zij dat doet. Een huilbaby heeft dit door, dit kan een reden zijn dat een baby huilt.

Stap 2 is hetgeen dat jullie belemmerd om er goed voor jullie kindje te zijn te verwijderen, of te verminderen als verwijderen niet kan. Zoek hiervoor hulp als dat nodig is, veel mensen doen dat niet en lopen uiteindelijk hier later in hun leven tegenaan. Je kunt als je dat wenst vrijblijvend ons bellen op 0628691060 of mailen. Zodat we met je mee kunnen kijken hoe wij jou kunnen helpen. Of jullie kunnen doorverwijzen naar andere organisaties die wellicht kunnen helpen.

Stap 3 is dat je daarmee ook erkent dat wat je baby wenst je niet kan bieden. Maar dat wanneer je open staat voor hulp je wel beter voor je kindje kan zorgen.

Oké, dat is opgeruimd en nu?

Als we dit nu begrijpen is het goed om naar Sleutel 2 te gaan kijken. Laten we een voorbeeld gebruiken waar veel mensen last van hebben: het gebruik van telefoon en TV.

Stel, je kijkt veel tv (meer dan 1 uur per dag) of hebt de tv veel aan staan en je zit veel op je telefoon. Een “huilbaby” vangt deze signalen op en voelt aan dat mama of papa niet de volledige aandacht voor hem of haar heeft. Dit geeft een onveilige situatie en hier wil de baby vanaf komen. Dus probeert de baby dit aan te geven door te huilen: “Ik wil liefde en echte liefde (Sleutel 1), en ik wil niet telkens deze signalen oppakken (Sleutel 2)”. Liefde doet groeien namelijk, maar als een kleintje deze niet goed krijgt gaat hij of zij erom vragen.

Sleutel 2 is eigenlijk een gevolgd van wat jullie zelf hebben geconstateerd bij Sleutel 1. Als jullie je eigen situatie aangenamer maken en veiliger, zal de huilbaby waarschijnlijk ook minder gaan huilen. Zo hoeft de baby voor zijn gevoel minder te ‘vluchten’ en voelt hij of zij zich veiliger.

Belangrijk is wel, dat wanneer je dit goed aanpakt, je de juiste stimulatie blijft geven aan je baby. Hij of zij is namelijk gevoelig voor prikkels en wil dus wel op een goede manier uitgedaagd worden. Dit kan door knuffelen, praten met de baby, spelen met de baby, de baby vertellen wat je aan het doen bent etc.

Baby huilen door lichamelijke klachten

De laatste optie die we willen bespreken gaat over de lichamelijke kant. Soms kan het zijn door bijvoorbeeld de zwangerschap of de bevalling dat je baby lichamelijk ergens last van heeft. Lag hij of zij in een stuit? Ging de bevalling niet helemaal zoals gepland? Is er na de bevalling iets gebeurd waardoor je baby ergens pijn kan hebben?

Niet alleen voor papa’s en mama’s zijn bevallingen vaak heftig, voor je baby gaat er letterlijk een compleet nieuwe wereld open. Van veilig bij mama aan de navelstreng in warm water, naar een koudere ruimte met vreemde mensen en stemmen. Deze grote stap kan voor een baby onwennig aan voelen. Er zit geen tijd verbonden aan het wennen, dit kan soms nog maanden duren (en dat geeft niet!).

Het is belangrijk om goed naar je huilbaby te blijven kijken. Wat doet hij of zij? Huilt jouw baby harder bij bepaalde bewegingen of activiteiten? Is je baby ontroostbaar aan het huilen? Het is goed om hulp te zoeken in bepaalde situaties, je hoeft niet alleen je kindje op te voeden. ‘’It takes a village to raise a child’’, daar staan we bij Babydouche achter.

Mijn baby blijft ontroostbaar huilen, wat nu?

We hebben slechts een voorbeeld gegeven waarin we je willen laten zien dat baby’s gevoelig kunnen zijn. Dat ze prikkels bewust of onbewust opvangen. Ze voelen zich wel of niet geliefd en voelen zich niet altijd veilig.

Heb je gekeken waar jij zelf mee worstelt of je partner en kom je er niet uit waarom je een huilbaby hebt? Je hebt zelf tips toegepast en merkt geen tot weinig verschil? Dan kan het helpen als je hulp inschakelt en telefonisch advies aanvraagt bij Babydouche. Dit is geheel kosteloos. We zullen dan naar je luisteren en bespreken hoe je thuissituatie is om te zien waarom je baby zo huilt. Soms helpt het dat een ander mee kijkt. Je kunt niet altijd zelf zien waarom iets loopt zoals het loopt. Mocht je liever alleen willen mailen dan mag dat uiteraard ook.

Soms kan het goed zijn voor een baby om de sensomotorische ontwikkeling te stimuleren. Dit kan zeker invloed hebben op de emotionele ontwikkeling. Een ballenbak stimuleert deze ontwikkeling en wordt geregeld gebruikt in diverse therapieën. Neem een kijkje bij onze ballenbakken of neem contact op voor meer informatie.

Waarom zou ik Babydouche inschakelen?

Door onze studies en ervaringen kunnen wij je helpen om je leven beter op de rit te krijgen. We zijn geen GGZ en zijn ook niet aangesloten bij een grote partij. We zijn zoals de meeste zouden zeggen ‘ervaringsdeskundigen’ en kijken net even anders naar huilbaby’s dan de meeste partijen. Je bent uiteraard niks verplicht en we hopen dat deze blog je al op weg helpt met je huilbaby. Je kunt meer informatie over onze life-line vinden op:

Life-line

Comments

  • Marie de Jonge
    1 april 2022

    Bedankt voor het delen van de tips om te kunnen achterhalen waarom je baby huilt. Ik denk dat vooral het tweede en derde punt een uitdaging kunnen zijn, maar dat je als ouder op den duur snel behoeftes gaat herkennen. Gelukkig kan je altijd professionele hulp zoeken wanneer je baby ontroostbaar is.

    Reply

Post a Comment