a
  >  Baby   >  Kraamfeest of kraambezoek?
Kraamfeest of Kraambezoek

Kraamfeest of kraambezoek?

Ik hoor het tegenwoordig steeds vaker van (pas bevallen) vrouwen; ‘’had ik maar een kraamfeest gegeven, dat had me veel stress gescheeld’’. Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van kraambezoek of een kraamfeest? Veel zwangere vrouwen zijn al ver voor de bevalling aan het nadenken over het kraambezoek. Hoe zal het straks zijn, kijk je er juist naar uit of zie je er tegen op? In Nederland is het gebruikelijk om op kraambezoek te komen na de bevalling, best bijzonder eigenlijk, want in andere landen gaan mensen daar weer heel anders mee om. Weken of soms wel maanden lang krijgen nieuwe ouders bezoek van iedereen die hun kleintje wilt komen bewonderen. Hartstikke logisch natuurlijk, maar soms ook best stressvol voor de ouders. Daarom geven tegenwoordig steeds meer mensen een kraamfeest.

Wat is een kraamfeest?

Bij een kraamfeest of babyborrel worden er één of twee middagen georganiseerd waarin alle familie en vrienden kunnen komen die anders op kraambezoek zouden komen. Vaak is er een hapje en een drankje, en kan het bezoek de nieuwe papa en mama feliciteren. Een kraamfeest vind tussen de 2 en 10 weken na de bevalling plaats, wanneer is vaak afhankelijk van hoe de bevalling is gegaan en hoe het met jullie kleintje gaat.

Voordelen van een kraamfeest of babyborrel

De voordelen van een kraamfeest zijn dat je al je bezoek in één keer kan inplannen, zo kan jij je de rest van je tijd richten op je kleintje en rustig van deze nieuwe periode genieten. Mensen die dicht op je heen staan vinden het vaak helemaal niet erg om te helpen met het feest organiseren. Tip: organiseer het kraamfeest bij een restaurant of andere locatie. Zo hoef je zelf niet te stressen over de hapjes en drankjes, maar kunnen jullie je nog meer richten op je kleintje en het bezoek. Heb je een grote familie of vriendenkring? Dan is een kraamfeest nog fijner. Het scheelt je dagen tot weken aan bezoek.

Voordelen kraambezoek

Er zijn ook veel ouders die juiste erg genieten van het kraambezoek. De ene kraamvrouw wilt het liefst iedereen na de bevalling gelijk haar kleintje laten zien, de andere ouders smeren het bezoek liever uit over de gehele kraamtijd. De voordelen van kraambezoek zijn dat je veel beter met je gasten kunt praten (mocht je daar behoefte aan hebben). Het is ook wel heel gezellig om zoveel  lieve mensen bij jouw thuis te hebben voor een paar weken die allemaal verliefd kijken naar jouw pasgeboren kindje! Persoonlijk contact, rustig de tijd nemen en gewoon lekker thuis zijn écht voordelen aan het kraambezoek.

Veel mensen plannen het kraambezoek zo in dat er bezoek komt als je kraamverzorgster er nog is. Die kan gemakkelijk helpen met koffie zetten en beschuit met muisjes smeren. Daarnaast kunnen kraamverzorgsters goed de tijd in de gaten houden, ben je het na een tijdje zat? Spreek dan af met je kraamverzorgster dat zij op een bepaald punt het bezoek weer afrond. Zo is er ook iemand anders die jouw grenzen bewaakt.

Geboorte versiering

Geef je een kraamfeest of ontvang je kraambezoek? Het is voor beide keuzes leuk om versiering in huis te halen. Zo maak je het feest of bezoek nog feestelijker én is het voor iedereen duidelijk dat er bij jullie een kindje is geboren. We bieden daarom unieke geboorte versiering aan, zodat jullie kraamweken mooi versiert zijn. Wordt het een meisje of toch een jongen? Houdt je de versiering meer neutraal met een jute Welcome Baby slinger? Kies leuke versiering die goed bij jullie past.

Onze persoonlijke keuze

We zijn ondertussen zelf ouders van 2 meisjes en hebben dus 2 keer de keuze gehad voor een kraamfeest of kraambezoek. Bij onze oudste was de keuze snel gemaakt, wij gingen voor kraambezoek. Ze is namelijk begin december geboren, dus dat is altijd een drukke maand. Daarnaast vonden we het fijn om het bezoek meer uit te smeren, de kraamweek juist rustig te houden en het persoonlijke contact vonden wij erg fijn. Bij onze tweede dochter werd de keuze al voor ons gemaakt, zij is geboren in corona tijd, waarin feestjes überhaupt niet mochten. Gelukkig mocht er rond haar geboorte wel kraamvisite komen (ook tijdens de kraamweek). Hier hebben we erg van genoten.

Onze persoonlijke ervaring met kraambezoek is daardoor erg fijn geweest, maar ook wij hebben echt grenzen gesteld voor onszelf en onze kinderen. Maximaal een uurtje, gewoon beneden op de bank en verder niet te veel drukte. Het past bij ons en dat is het belangrijkste.

We zijn erg benieuwd hoe jij je kraambezoek en kraamtijd hebt ervaren. Wat denk jij, juist wel een kraamfeest of niet? Wat waren voor jou de voor en nadelen? Kijk naar wat  er bij jullie past voordat je een keuze maakt tussen kraambezoek en een kraamfeest. Neem de tijd, ruimte en rust om een feestelijke beslissing te maken voor jullie kersverse gezin.

 

Post a Comment